Thursday, January 8, 2009

Sambung cerita semalam

I spoke too soon! Pagi tadi Sarah couldn't get up and started crying! aisehhh! tapi Abah settlekan and she was OK by the time they left the house. phewww! the thing with Sarah is, dia tak pegi sekolah ugama in the afternoon...so, her routine lepas balik sekolah is lunch, homework, TV and eventually fall asleep!! So, bila tiba malam dia susah nak tidur...and bila tiba pagi dia susah nak bangunlah! and so it goes! quite the difficult to solve this problem. Tips, anyone?

6 comments:

Zulaikha said...

Get her to bed super early. Give milk, all mengantuk food. umm..um...

Superwomanwannabe said...

hi...or elsebiar dia tidor lambat..tapi gerakkan dia pagi pagi...sure malam yang berikutnye dia akan ngantuk awal and then your routine is set..Warning- this maylead to one cranky girl in school.

Or else...you you pun tidor awal. Macam I kena buat...baru depa tido

Ezza Aziz said...

akak ada anak yang sebijik macam anak you. Puas dah telinga akak dan telinga semua dalam rumah ni mendrngar tangisan pada pagi pagi. Anak akak pun sekolah pagi dan tak sekolah agama..bila balik rumah,makan,buat kerja sekolah dan tidoooo sampai petang. Mlam2 dah payah nak tido..bila bangun pagi mula laa .....berteriak!!!

Selama 4 tahun ,the same thing terjadi pad akami..sampai jiran jiran pun dah terbiasa..tapi last year dia dah ok! no more tears but ambik masa bila nak ke bilik air..so I kena panggil(jerit) 3 kali supaya dia bangun.. letih laa...so you kena sabar!!!tadah je lah telinga tu dengan lagu lagu sedih setiap pagi...

mumsie said...

hey ladies...thanks for the tips!

Ika...sarah mana nak minum susu...MILO pun dia makan jer..tak payah bancuh-bancuh lagi dah!

SW...am afraid your suggestion will not work. She tido lambat and bangun pagi(which is what she is doing now) so she memang senang mengantuk masa petang...especially if it rains!! so she will tido petang...then cannot sleep malam then bangun pagi cranky then make up for lost sleep petangnya and so on....
The girls sleep in separate room now..so it does not matter whether Mummy dah tido or not. and they prefer if Mummy tido earlier than them!!

Kak Ezza...am glad to learn that sarah is not a case in isolation!! tapi i kena sabar 2-3 tahun lagik???

Anonymous said...

i tak de tips nak bagi. memang kena sabar je lah. after all she's only 7. lots of inconsistencies... maybe u could think of something to keep her busy petang2 to avoid from sleeping...kak tam

Ina Noor said...

mumsie, hantarlah die pegi kelas menganyam ke, menggoreng ke menjahit ke mengumpat ke ;P