Wednesday, September 16, 2009

Sembang Suami Isteri

Adalah sepasang suami isteri nie...pada suatu hari (OK...Monday baru ni!)..selepas selesai mengerjakan solat Maghrib bersama dan lepak2 kat sejadah sambil menunggu Isya' (almaklum makan-makan lepas buka puasa..Maghrib pun lanjutlah sikit!), sang suami telah berpaling ke arah isteri seraya berkata:

"Jom kita ada anak sorang lagi nak?"

Isteri: "Kenapa? Yang 4 tu dah cukup laaa"

Suami: "Alaa..diorang tu dah besar laaa..tak best! (isteri starts frowning!) kalau ada baby best boleh golek golek, main main..."

Isteri: "Alaaa...nanti i gemuk arrr..i baru buat banyak baju.."

Suami: " Alaaa..sekarang pun you memang dah gemuk!!"

Isteri dalam hati: "hellooooo...that is soooo NOT the thing to say to get what you want!!!"

Isteri: " I think we should concentrate on the ones we have. KakLong and KakNgah demands more of our attention sekarang ni..."

Suami: "We need to try for a son...otherwise nanti hilang nama kita...coz their children akan ber-bin-kan bapa yang ber-bin kan bapanya, etc, etc"

Isteri: "Alaaa..bila mati nanti, talkin kita kena bin-kan mak juga...tak der ke mananya nama bapak tu...Also what if we have another one, keluar perempuan juga? Plus, kalau dapat anak lelaki macam abang i tu pun lagi tak guna!!"

Suami: "Well...kalau macam tu kira rezeki kita lar...tapi i can imagine in years to come i will be lonely..no one to share stuffs with."

Isteri: "Why not? The girls are more than happy to share stuff with you! Or just get a hobby to keep you occupied!"

Suami: "But i cannot take them to watch football games ... kat mesia ni bukan boleh orang pompuan pegi. bahaya!!"

Pause coz azan Isya' berkumandang kat TV. Tunjuk gambar Mekah.

Isteri: "I have another reason - i betul betul nak pegi umrah hujung tahun ni. I cannot go laa kalau mengandung!"

Suami : "okeyyy laaaa...taknak sudah.."

demikianlah sikit lebih kurang sembang suami isteri itu...konklusi-nya si isteri saspek, with that conversation si isteri no longer can tell whoever yang suruh we try for a boy : "I tak kisah..dia (pointing to suami) yang taknak!!". So now..suami can use that answer laaa...very crever my husband, kan?! ooopss!!! Ne-mind...asal dia bukan nak cari sebab!!

5 comments:

Kak Ezza@makcik Blogger said...

salam aidil fitri mumsie....
nak baby lagi...ermmm memang lah sunyi bila anak lain dan besar dan tak mo di peluk peluk lagi...tapi kan..kesian lah kat orang pompuan nni cik abang oii...

mumsie said...

Terima kasih di atas sokongan Kak Ezza! hehehe..kalau dia tanya setahun yang lalu memang i akan bersetuju tapi sekarang ni dah tua bebeno rasanya!!

Aminah Madihah said...

" Plus, kalau dapat anak lelaki macam abang i tu pun lagi tak guna!!"


-ni ckp psl baba kite ke ?-

mumsie said...

Huish Madihah..mana ada makteh cakap pasal baba Madihah pulak. Dia kan baik...Ramai orang sayang dia, kan?! kan? Tu contoh random ajer...

Cookie Monster said...

oooohhhhh..
sori bout dat